Lucht in warmtapwatercirculatiesystemen: zo lost u het op

Blog5

Lucht in warmtapwatercirculatiesystemen: laat het ontsnappen.

Zijn er problemen met het tapwatercirculatiesysteem? Zoals lucht in warmtapwatercirculatiesystemen? Dan wilt u dit zo snel mogelijk oplossen voor uw klant. In deze blogreeks zetten wij alle problemen voor u op een rij. Natuurlijk mét de bijbehorende adviezen! Vandaag blog 5 in de reeks: zo gaat u om met lucht in warmtapwatercirculatiesystemen.

Zo ontstaat lucht in warmtapwatercirculatiesystemen.

Lucht in warmtapwatercirculatiesystemen is niet te voorkomen. Simpelweg omdat bij het verwarmen van het tapwater lucht vrijkomt. Er kan maximaal 2,3 liter lucht per 100 liter water ontstaan. Deze lucht moet uit de leidingen verdwijnen.

Hoe ontlucht je warmtapwatercirculatieleidingen?

Zo pakt u dit aan:

  • Door horizontale leidingen licht oplopend te monteren. Zo kan de lucht gemakkelijker naar boven gaan. Plaats daar een automatische ontluchter die direct op de leiding geplaatst wordt. Op het hoogste punt in de leiding(en).
  • Bij voorkeur is 0,5 meter per seconde de minimale snelheid in recirculatieleidingen. Dit heeft te maken met het transporteren van lucht naar het hoogste punt. Waar uiteraard een (automatische) ontluchter zit. Dit staat in de ISSO-publicatie 55.
  • De tapwatercirculatiepomp kan het beste geplaatst worden in een verticale leiding. Met de stroomrichting omhoog. Hierdoor kan de lucht uit de pomp ontsnappen.

Waarom circulatieleidingen ontluchten?

Lucht in warmtapwatapwatercirculatiesystemen kan leiden tot klachten;

  • een pomp die herrie maakt
  • putjes op de waaier
  • putjes in het pomphuis
  • drukschommelingen in de persleiding
  • trillen van de pomp en de leidingen

Cavitatie voorkomen door NPSHr

De bovenstaand klachten hebben caviatie als oorzaak. Het ontluchten is een deel van de oplossing. Voorwaarden stellen aan de pomp helpt ook;

  • Selecteer een tapwatercirculatiepomp op het hoogst mogelijke rendementspunt.
  • Houd bij het de pompselectie ook rekening met de NPSHr-lijn uit de pompgrafiek.
  • Monteer de tapwatercirculatiepomp in een verticale leiding. Met de stroomrichting omhoog.
  • Geef de minimale druk aan de inlaatkant van de circulatiepomp op. Zo voorkomt u dat de plaatselijke druk lager wordt dan de dampdruk van het water (cavitatie). In de ISSO-publicatie 55 staat 50 kPa voor kleine installaties en 100 kPa voor grote installaties. (Wij adviseren om in de waterleidingberekening een statische druk te verlangen van 120 kPa. Vlak voor de pomp).
  • Plaats voor de pomp een manometer. Om de druk aan de zuigzijde van de pomp te kunnen controleren.

Wat is cavitatie?

Cavitatie ontstaat wanneer de statische druk van het circulatiewater onder een kritische waarde daalt. Een waarde die dicht bij de dampspanning ligt. Hierdoor onstaan aan de zuigzijde van de circulatiepomp gasbelletjes. Deze imploderen in gebieden met een hoge druk. Ter plekke ontstaan dan hevige drukstoten. De drukgolven hebben een eroderende werking. Die continu de oppervlakken van de waaier en de binnenkant van het pomphuis aanvreet.

 

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk bij calculaties voor waterinstallaties
en tekeningen voor waterinstallaties Heeft u meer vragen over tapwatercirculatiesystemen? Wij helpen u graag! Onze adviseurs hebben specifieke kennis op dit gebied. Neem contact met ons op

In blog 6 van deze reeks leest u tips om een hoog energieverbruik te voorkomen.

Terug naar blog 1

Er is ook een blogreeks over gekoeld tapwatercirculatiesystemen