Douches Grote Beer, Huesmolen en De Opgang afgesloten

HOORN – In de douches van de sporthallen Grote Beer, Huesmolen en De Opgang is een niet ziekmakende legionellabacterie aangetroffen. De douches zijn afgesloten. Naar verwachting kunnen de douches maandag 8 juli weer gebruikt worden.

Bij een controle is in de douches van de Grote Beer, Huesmolen en De Opgang legionella geconstateerd. Daarom zijn de douches afgesloten. Uit de controle blijkt dat het om de niet ziekmakende variant non pneumophila gaat.

Maatregelen
Om te voorkomen dat er ziekmakende legionellabacteriën kunnen groeien, zijn de douches meteen afgesloten en worden de leidingen gereinigd. Daarna vinden er controlemetingen plaats. Naar verwachting kunnen de douches op maandag 8 juli weer gebruikt worden.

Oorzaak
De gemeente heeft een nieuwe automatische spoelinstallatie laten installeren bij alle gemeentelijke gebouwen. Met een dergelijke installatie zou een bacterie zich niet moeten kunnen ontwikkelen. Een half jaar geleden is bij de Grote Beer en De Opgang een zelfde besmetting ontstaan. Naar aanleiding daarvan zijn extra maatregelen getroffen om een nieuwe besmetting te voorkomen, zoals het vaker doorspoelen van de leidingen en aanpassingen in de leidingen. Het is niet duidelijk hoe de besmetting heeft kunnen ontstaan. De gemeente gaat dit onderzoeken en zet zich in om een goed werkende installatie te hebben en toekomstige besmettingen te voorkomen. Ook wordt het aantal controles verder uitgebreid.

Wie meer wil weten over legionella kan contact opnemen met de GGD Hollands Noorden via
088 – 01 00 535 of kijken op www.ggdhn.nl/legionella.