Energielabel nieuwbouw gaat half jaar later in

Den Haag – Het energielabel voor nieuwbouw gaat een half jaar later in. Niet per 1 januari 2013, maar per 1 juli moet een nieuw gebouw of woning bij oplevering voorzien zijn van een energielabel.

Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het uitstel geeft aannemers en ontwikkelaars meer tijd om aan de nieuwe regels die gepaard gaan met een oplevertoets te kunnen wennen én voldoen. Die extra tijd kan cruciaal zijn om juridische conflicten met kopers of opdrachtgevers bij oplevering te voorkomen.

De vijf partijen van het zogeheten Lente-akoord, Bouwend Nederland, Aedes, Neprom, de NVB en het ministerie van Binnenlandse Zaken, willen de komende maanden benutten om meer ervaring op te doen met de oplevertoets. De kennis die zij vergaren stellen zij ter beschikking aan bouwbedrijven en ontwikkelaars. De introductie van het energielabel voor nieuwbouw wordt uitgesteld, omdat de Tweede Kamer verdeeld is over de exacte uitwerking van het wetsvoorstel Kenbaarheid Energieprestaties Gebouwen. Vooral op het gebied van handhaving en sanctionering is nog volop discussie.

bron: cobouw.nl