Wat is een temperatuuroverschrijdingsberekening?

Hoe kunnen wij u helpen?

Energieverbruik en het zomercomfort.
Wat is een temperatuuroverschrijdingsberekening?

Om een indicatie te krijgen van het energieverbruik en het zomercomfort in gebouwen wordt er een temperatuuroverschrijding (TOB) berekening gemaakt. Een temperatuuroverschrijdingsberekening heeft als (voormalig) GIW-eis voor woningen PMV (predicted mean vote) overschrijdingsuren >0,5 niet meer dan 300 uur en voor kantoorgebouwen het Rijksgebouwen criterium van PMV (predicted mean vote) overschrijdingsuren niet meer dan 150 uur.


Linktip » Waarom een temperatuuroverschrijdingsberekening?


De PMV-waarde is gebaseerd op de warmtebalans van het menselijk lichaam. De mens is in thermisch evenwicht als de inwendige warmteproductie in het lichaam gelijk is aan het warmteverlies naar de omgeving. De PMV wordt uitgedrukt in een getal dat doorgaans ligt tussen -3,0 en +3,0. Bij een PMV van 0,0 (= neutraal, niet te warm en niet te koel) zijn de gebruikers – gemiddeld genomen – het meest tevreden over de thermische behaaglijkheid in een ruimte.

Om tot deze uitkomst te komen worden alle bouwkundige, installatie- en gebruikersgegevens ingevoerd in een softwareprogramma van VABI: Elements. De invoergegevens zijn voornamelijk te vinden in het bouwkundig en installatietechnisch bestek. Een temperatuuroverschrijdingsberekening wordt ook wel kortweg TO-berekening genoemd.

» Prijs indicatie voor een temperatuuroverschrijdingsberekening

© Copyright 2024 - Leever Installatie Adviseurs B.V.