Koolmonoxidevergiftiging leidt tot strafvervolging twee installatiebedrijven

Assen – Koolmonoxidevergiftiging kostte op 25 december 2010 het leven aan twee mensen in een gerenoveerd appartementencomplex in Meppel. Het OM Assen gaat nu twee installatiebedrijven vervolgen die betrokken waren bij de aanleg van de rookgasvoer.

Het appartementencomplex in de Thorbeckelaan in Meppel werd kort voor het incident gerenoveerd. Hierbij zijn ondermeer de cv-ketels vervangen en rookgasafvoerkanalen aangelegd.

Cv-ketel verkeerd afgesteld
Volgens het onderzoek kwam de koolmonoxide vrij door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en een ondeugdelijke installatie van de rookgasafvoer. Het OM kan niet vaststellen wie verantwoordelijk is voor het verkeerd afstellen van de cv-ketel en stelt daarom hiervoor geen vervolging in.

Installatie rookgasafvoer
Bij het installeren van de rookgasafvoerbuizen waren meerdere bedrijven en personen betrokken. In totaal zijn er in dit onderzoek 26 verdachten gehoord. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hiervan uiteindelijk twee verdachten strafrechtelijk. Het gaat om de bedrijven Loodsluis bv en Rendo nv. Het ene bedrijf heeft de rookgasafvoer aangelegd en het andere bedrijf had een controlerende taak.

Dood door schuld
Het OM stelt strafvervolging in tegen de rechtspersonen van de twee bedrijven. Er worden geen leidinggevende personen of medewerkers van de bedrijven vervolgd. Het OM vindt dat de wijze van werken van de bedrijven heeft bijgedragen aan het dodelijke ongeval en vervolgt daarom voor dood door schuld.
De zitting is op 19 februari 2013 voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank Assen.

bron: cobouw.nl