‘Kwaliteit zonnepanelen scherper controleren’

De overheid zou de kwaliteit van zonnepanelen scherper moeten controleren.

Dat meldt brancheorganisatie Uneto-VNI in een reactie op de onrust die vorige week ontstond na berichten over het mogelijk brandgevaar bij een enkel merk zonnepanelen. Tevens bracht Kiwa eigen onderzoekcijfers naar buiten over de kwaliteit van zonnepanelen; bijna de helft van de panelen zou haar rendement op de totale levensduur niet halen.

Controle
Uneto-VNI pleit ervoor dat de overheid zich actiever gaat bezighouden met de controle op de kwaliteit van zonnepanelen en de elektrische systemen die daaraan gekoppeld zijn. Voorzitter Titia Siertsema “Er bestaat geen enkele onduidelijkheid over de technische normen waaraan zonnepanelen moeten voldoen, maar de handhaving is onvoldoende. Daardoor hebben we nu in enkele gevallen te maken met zonnepanelen die niet op de markt hadden mogen komen.” Volgens Uneto-VNI moet de Voedsel- en Warenautoriteit de controles op zonnepanelen gaat verscherpen.

Economie
Volgens de installateurskoepel is het belangrijk voor zowel milieu als economie dat het vertrouwen van de consument in zonne-energie geen deuk oploopt. Sinds enkele jaren bestaat er een opleiding voor installateurs op het gebied van zonne-energie, met een landelijk erkend examen. Installateurs die het examen met goed gevolg afleggen, krijgen sinds kort een officiële erkenning als zonne-energie-installateur.

‘Onderzoek’
Onder meer Uneto-VNI zet vraagtekens bij de achtergronden en opzet van het Kiwa-onderzoek. Bij navraag is onder meer gebleken dat er geen onderzoeksrapport beschikbaar is. Bovendien biedt Kiwa sinds kort een eigen, commerciële erkenningsregeling aan voor installateurs van zonnepanelen. Met die regeling doorkruist Kiwa een evenwichtig proces dat de installatiebranche samen met de overheid en leveranciers van zonnepanelen enkele jaren geleden heeft ingezet, aldus de branchevereniging.

Bron: installatie.nl