Wat is legionella?

Hoe kunnen wij u helpen?

Van een verkoudheid tot een griep met longontsteking: de ziekteverschijnselen bij legionella zijn verschillend. Infectie vindt plaats door het inademen van de legionellabacterie in zeer kleine druppeltjes water verspreid in de lucht. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij douchen, maar ook in whirlpools. Genezing van legionella duurt enkele weken. Als een legionella-infectie niet goed of niet op tijd wordt behandeld, kunnen patiënten overlijden.
In 1999 werden op de Westfriese Flora 200 mensen ziek en overleden 32 mensen aan de legionella-bacterie. De legionellabesmetting ontstond door bubbelbaden.

Hoe verspreidt de bacterie zich?
De legionellabacterie kan zich gemakkelijk vermenigvuldigen in waterinstallaties met een watertemperatuur tussen 25° C en 50° C. De legionellabacterie probeert zich te vestigen in de slijmlaag aan binnenkant van leidingen. Of in het bezinksel op de bodem van leidingen en reservoirs.

Eigenaren van prioritaire instellingen zijn verplicht een legionellarisicoanalyse uit te voeren. Overige bedrijven en instellingen zijn verplicht te zorgen voor een deugdelijke installatie (Waterleidingbesluit artikel 4 lid 1, (Zorgplicht).

© Copyright 2023 - Leever Installatie Adviseurs B.V.