Stichting zoekt 2 ton voor onderzoek legionella

ALKMAAR – Twee ton zoekt Stichting Veteranenziekte voor een groot onderzoek naar de gevolgen op langere termijn van legionellabesmetting. Het onderzoek richt zich op bijna tweehonderd slachtoffers van de legionella-uitbraak op de Westfriese Flora in 1999 te Bovenkarspel. Het ministerie van volksgezondheid heeft er geen geld voor over.

Stichtingsvoorzitter Fred Bertrand uit Grootebroek hoopt dat het onderzoek begin volgend jaar van start gaat. ,,Wereldwijd is niets bekend van de consequenties van de besmetting op langere termijn. Wij vinden het belangrijk dat daar meer over bekend wordt. Dan kan de medische wereld er beter op inspelen.” Een halve ton is nu binnen. De stichting hoopt op giften.

Stichting Veteranenziekte is als belangenorganisatie opgericht in 1999, kort na de eerste dodelijke slachtoffers, bezoekers van de Westfriese Flora. De stichting is uitgegroeid tot een landelijke patiëntenorganisatie. De bloemenshow kostte het leven aan 32 personen. Bijna tweehonderd bezoekers kampen sindsdien met soms heel ernstige gezondheidsproblemen.

Bubbelbadverkoper Jan Jong uit Heerhugowaard wordt verantwoordelijk gehouden voor de uitbraak in West-Friesland. Hij stond met apparatuur op de Flora. Tegen hem loopt een strafzaak bij de Alkmaarse rechtbank. De ondernemer wordt verdacht van oplichting. Hij zou 577.000 euro hebben verduisterd. Dit bedrag heeft verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden hem uitgekeerd in 2002, als tegemoetkoming voor slachtoffers en nabestaanden. Van dit geld is niets over.

Jong stond woensdag 8 februari terecht. Hij wordt ook verdacht van het witwassen van het verdwenen bedrag. Tot een inhoudelijke behandeling kwam het niet. De zaak is aangehouden, voor ongeveer een half jaar. Eerst zal Jongs echtgenote in deze kwestie worden gehoord door de rechter-commissaris. Ook zij wordt verdacht van het witwassen. Als getuige wordt zij gehoord betreffende de oplichting en verduistering.

bron: noordhollandsdagblad.nl