Veertien patiënten legionella niet gewaarschuwd

bron: Dagblad Noorden

DEN HAAG – Door een technische fout zijn veertien patiënten van het HagaZiekenhuis niet gewaarschuwd voor een mogelijke besmetting met legionella op de afdeling waar ze gelegen hebben. Onder hen bevindt zich ook de 78-jarige vrouw die maandag overleed aan de gevolgen van legionella. Dat maakte het Haagse ziekenhuis woensdag bekend. Het HagaZiekenhuis stuurde vorige week een brief aan zestig patiënten die op de afdeling interne geneeskunde mogelijk besmet zijn geraakt met de bacterie. ,,Ons systeem heeft echter niet alle patiënten weergegeven die in de bewuste periode op deze afdeling hebben gelegen”, aldus een woordvoerder.

Pas nadat de vrouw zich eind vorige week met klachten bij het ziekenhuis had gemeld, werd de fout ontdekt. De dertien andere patiënten zijn daarna direct geïnformeerd. Volgens de woordvoerder is er sprake van een ,,hoogst ongelukkige situatie”. Het ziekenhuis onderzoekt momenteel hoe het kan dat het computersysteem een groot aantal patiënten niet heeft herkend.

,,Uit de zoekopdracht werden niet alle patiënten weergegeven, die zijn door het net geglipt. We weten niet waarom.” De zegsman wijst het idee dat de vrouw gered had kunnen worden als ze eerder was ingelicht van de hand. ,,Dat kan je zo niet zeggen. Mogelijk was ze dan wel alerter geweest en had ze de symptomen eerder herkend.”