Voorkom druk- en temperatuurschommelingen in waterinstallaties tip 1

Voorkom druk- en temperatuurschommelingen in waterinstallaties tip 1

Tip 1: maak goede waterleidingberekeningen

In waterinstallaties komen af en toe drukschommelingen en temperatuurschommelingen voor. Dat is vervelend, maar heeft meestal geen grote gevolgen. Behalve als het water plotseling te heet wordt.

In een blogreeks geven we u zes adviezen om deze schommelingen te voorkomen. Tip 1: maak goede berekeningen.

Maak een waterleidingberekening

Druk- en temperatuurschommelingen zijn in de eerste plaats te voorkomen door een waterleidingberekening te maken. Liefst met een softwareprogramma: dat is nauwkeuriger dan zelf diameters inschatten of het gebruik van tabellen. Ook weet je zeker dat je de meest recente regelgeving volgt. Zo voorkom je te hoge snelheden in de leidingen (maximaal 1,5 m/s). Een ander voordeel is, dat een eventueel circulatiesysteem goed ingeregeld kan worden.

Maak een berekening van de boilerinhoud

Als de berekening van de boilerinhoud niet klopt, dan kan het gebeuren dat de boilerinhoud opraakt. Het gevolg: een lagere temperatuur uit de boiler(s). Er is dan meer warm water en minder koud water nodig om de juiste temperatuur van het mengwater te krijgen. Hierdoor ontstaat meer drukverlies in de warmwaterleiding. Dit drukverlies is niet berekend in een waterleidingberekening. Daarnaast neemt de druk in het koudwater toe, omdat daar minder aan volumestroom wordt gebruikt. In dat geval ontstaat een groter verschil tussen de koudwatertoevoer en de warmwatertoevoer bij mengkranen. Al deze drukverschillen leiden tot fluctuaties in de waterinstallatie.

Wat is de oorzaak van deze drukschommelingen en temperatuurschommelingen in waterinstallaties? Lees het in onze vorige blog.

In blog 3 staat tip 2: gebruik de juiste pompen.