Geen vervolging douche-ongeluk Eugeria

Het Openbaar Ministerie Almelo heeft besloten geen vervolging in te stellen na het douche-ongeluk in juli 2009 bij verzorgingstehuis Eugeria in Almelo waaraan een 81-jarige bewoonster later is overleden.

Op 11 juli 2009 heeft in Almelo bij verzorgingstehuis Eugeria een “douche- ongeluk” plaatsgevonden. Door verzorgenden was een 81-jarige bewoonster in een zitstoeltje onder de douche gezet. De watertemperatuur was aanvankelijk behaaglijk, maar is later opgelopen naar ongeveer 72 graden Celsius. De bewoonster heeft daardoor ernstige brandwonden opgelopen en is na eerste hulpverlening overgebracht naar het Martiniziekenhuis te Groningen. Op 12 augustus 2009 is ze daar overleden.

Het tactisch en technisch onderzoek is naar aanleiding van een melding door de nabestaanden gedaan door de politieregio Twente. Het forensisch-technisch onderzoek heeft plaatsgevonden bij TNO en NFI.

Op grond van de resultaten van het onderzoek komt het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat de primaire oorzaak van het incident is gelegen in een technisch defect aan de mengkraan van de douche. Verder blijkt uit het onderzoek dat dat defect niet voorzienbaar was.

Verder is onderzoek gedaan naar de wijze waarop door de medewerkers van Eugeria aan de bewoonster direct na het incident eerste hulp werd verleend en waarop kort daarna de verwondingen zijn behandeld. Op grond van de resultaten van dat onderzoek komt het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat bij de wijze waarop deze hulpverlening is uitgevoerd geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Het Openbaar Ministerie komt dan tot de eindconclusie dat in deze zaak geen vervolging dient plaats te vinden.

De onderzoeksresultaten van politie en Openbaar Ministerie zijn gedeeld met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie doet een eigen onderzoek.

Bron: om.nl