Dooi geeft miljoenen schade

Lekkages door smeltsneeuw en instortende carports door sneeuwdruk.

Gedupeerde Zeeuwen dienden de afgelopen dagen honderden claims in bij verzekeraar ZLM.

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de totale schade aan woonhuizen en bedrijfspanden door de hevige sneeuwval en vorst zo’n 20 miljoen euro bedraagt, zei een woordvoerster gisteren.

Nu de dooi is ingevallen, wordt de schade zichtbaar. Het gaat voornamelijk om lekkages door gesprongen leidingen of beschadigingen aan daken. Dakdekkers hebben hun handen vol aan noodreparaties. “De sneeuw is nog niet volledig van de daken. Als het nog lekt, moet je eigenlijk met reparatie wachten”, zegt Edwin Goetheer van ZLM.

Maar dat kan niet als smeltsneeuw je meterkast indruipt, zoals bij de familie Vleugel in Wemeldinge het geval was, of als het water vanaf het doorweekte systeemplafond op gloednieuwe banken drupt, zoals Seats and Sofa’s in Goes overkwam. Problemen door smeltsneeuw zijn niet uitzonderlijk, zegt Goetheer, maar schadeclaims door sneeuwdruk zijn er voor zover Goetheer weet nog niet eerder geweest. “Dat is echt uitzonderlijk. We zeggen niet: eerst eens de deugdelijkheid van de constructie bekijken. We keren gewoon uit.”

Het winterse weer heeft ook nog voor 20 miljoen euro extra aan autoschades veroorzaakt. Het gaat vooral om schademeldingen die veroorzaakt zijn door verkeersongelukken.

bron: bndestem.nl