Aerosolvormend tappunt door aangekoppelde blazer?

Aerosolvormend tappunt door aangekoppelde blazer?

 

Openbaar toilet in coronatijd

Ik liep in een museum op een warme dag in Nederland. Het is vakantie. Waarin het heerlijk is om even naar een ander soort ontwerpen. Tijdelijk los van de dagelijkse drukte. Op het eind van het bezoek nam ik een kop verse muntthee. Daarna bezocht ik het toilet. Bij het toiletbezoek kwam mijn installatietechnische enthousiasme weer extreem naar de voorgrond. Ik stond mijn handen te drogen onder een flinke blazer die aan de kraan gemonteerd was. Het laagje water in de wasbak werd opgestuwd naar de rand en in kleine druppeltjes omhoog geblazen. Waarna het neer kwam op mijn gezicht, mijn armen en mijn T-shirt met cityprint.

Legionella door handblazer?

Opeens dacht ik: dit museum was drie maanden dicht. Nu komen er minder mensen dan normaal. Een museum is geen prioritaire instelling volgens de legionellaregelgeving. Het is wel een openbaar gebouw, maar het heeft geen aerosolvormende tappunten. Maar naar mijn idee toen wel. Ik dacht aan de optelsom: warm gebouw + maanden stilstand + afgeplakte kranen en vertrekken + lager verbruik + het vormen van aerosolen bij het tappunt. Wij gaan op onderzoek uit om antwoorden te vinden. Mocht jij, als enthousiaste lezer van dit blog, meer informatie hierover hebben of een mening, laat het gerust weten via onno@leever.nl.