Voorkom temperatuurwisselingen in tapwaterinstallaties

Hoe kunnen wij u helpen?

Gelijke druk voor warm en koud.
U wilt een heerlijk, ontspannen douche nemen. Maar u moet steeds de temperatuur bijstellen. Omdat de straal steeds kouder of warmer wordt. Zonder dat u aan de mengkraan draait. Hoe kunt u toch rustig douchen? Zonder te koud te staan of te verbranden. Een thermostatische mengkraan helpt, maar zeker niet altijd. De mooiste oplossing is een gelijke druk voor de kraan bij warm en koud. Ook als er op andere plaatsen in de installatie getapt wordt.

Linktip » Waarom een waterleidingberekening?
Ideaal ontwerp voor gelijke drukken
Een aparte groep voor alle douches zorgt voor ongeveer gelijke drukken. Zeker als het warme water opgewarmd wordt door een apparaat wat nagenoeg geen druk op maakt en als de waterleidingen parallel aan elkaar laten lopen (met een minimum afstand vanwege legionellapreventie). Ook al is dit de meest fraaie oplossing, het maakt de installatie duurder.

Linktip » Kleinere diameters in uw waterinstallatie?

Voorkom temperatuurwisselingen in tapwaterinstallaties
Tips om temperatuurschommelingen te voorkomen
Dit zijn tips om temperatuurschommelingen kleiner te maken;

  • Het mooiste resultaat wordt bereikt wanneer de druk bij de kranen overal tussen de 100 en 300 kPa zou blijven.
  • Dit kan door de installatie te berekenen met een maximum begindruk van 300 kPa. In de geluidsorm NPR 5075 staat ook maximaal 300 kPa.
  • Boven de 200 kPa is een drukverhoger nodig. Kies dan voor een toerengeregelde.
  • Leg een goed vertakt leidingnet aan.
  • Maak bij warmwaterleidingen niet een enkelvoudige deelring aan, als meerdere deelringen tot minder drukverlies leidt.
  • Thermostatische mengkranen zijn de meest eenvoudige oplossing. Deze kranen herstellen namelijk zelf de temperatuur. Toch hoeft dat niet in zijn geheel tot de oplossing te leiden. De grootte van de drukvariaties kunnen tot een dusdanig verschil in druk bij de koud- en warmwateraansluiting leiden, dat de temperatuurafwijking van de thermostatische mengkranen flink kan oplopen.

Dit laatste kunnen we uitdiepen
Thermostatische mengkranen hebben een drukverliesverhouding. De fabrikant geeft de drukverliesverhouding op waarbij de temperatuurafwijking 2 graden is. De minimale toegestane drukverliesverhouding is 5:1.

Stel, de doucheslang + handdouche hebben een drukverlies van 10 kPa. Bij de koude inlaat is de druk 310 kPa. De druk bij de warme inlaat is 60 kPa (wat officieel niet mag). De drukverliesverhouding is dan (310-10):(60-10) = 6:1. Stel de kraan heeft een drukverliesverhouding van 5:1, dan is in dit geval de temperatuurafwijking groter dan 2 graden.

Wat te doen bij bestaande temperatuurschommelingen?
Wat kunt u doen wanneer u vaak temperatuurschommelingen hebt in het warme water? U kunt contact met ons opnemen (030-2931515 of via het contact formulier) voor oplossingen. Wij omschrijven voor u hoe wij te werk gaan. Afhankelijk van de situatie kunnen wij komen inspecteren. Vaak is het maken van een waterleidingberekening noodzakelijk. U krijgt vooraf van ons een vaste prijs.

© Copyright 2020 - Leever Installatie Adviseurs B.V.