Klachten tegen advocaat vanwege legionella-afhandeling.

Noordhollands Dagblad- Tegen advocaat Jacob van Rhijn zijn klachten ingediend van bij de Raad van Discipline. De raad beoordeelt tuchtklachten tegen advocaten. Bij Van Rhijn, vennoot van kantoor Schenkeveld Alkmaar/Hoorn, gaat het om de afhandeling van de legionellauitbraak op de Westfriese Flora te Bovenkarspel.

Een van de klagers is Beer Advocaten te Amsterdam namens de Stichting Veteranenziekte. Voorzitter Fred Bertrand beschuldigt Van Rhijn als toenmalig raadsman van bubbelbadverkoper Jan Jong van ’misleiding’. ,,Lang ontkende hij dat verzekeringsgeld was uitgekeerd. Na zeven jaar bleek dat een leugen. Het geld was toen weg.’’

Vanwege de verdwenen 5,7 ton sleept verzekeraar Nationale Nederlanden Jong voor de rechter. Hij wordt gezien als de schuldige van de legionellebesmetting. De zaak tegen Van Rhijn is op 25 augustus. De advocaat kan worden ontzet uit zijn ambt.

Een groep van 35 legionellaslachtoffers staakt de strijd tegen whirlpoolverkoper Jan Jong. Zij zien af van dagvaarding van de ondernemer na de besmetting elf jaar geleden op de Westfriese Flora. Het beslag op woonhuis en bedrijfspanden van de Heerhugowaarder wordt opgeheven. ,,We zetten er een punt achter’’, zegt Henk van Essen (60) uit Bovenkarspel.

Van Essen is een van de 35 slachtoffers die lange tijd onverzettelijk waren. Standvastig bleven zij, onder aanvoering van de Consumentenbond en Beers Advocaten te Amsterdam, strijden om financiële genoegdoening voor al het lichamelijk leed na de legionellauitbraak. Jan Jong wordt gezien als de hoofdschuldige. Nu geven zij het op. De slachtoffers zullen hem niet dagvaarden. Zij hadden voor de zekerheid beslag laten leggen op woonhuis en bedrijfspand van de ondernemer, maar dat vervalt.

Stichting Veteranenziekte heeft aangifte gedaan tegen Jong wegens verduistering van de 570.000 euro. Dit bevestigt voorzitter Fred Bertrand uit Bovenkarspel. De financiële recherche heeft inmiddels vooronderzoek gedaan, aldus woordvoerder Natasja Keijzer van het Openbaar Ministerie. Er komt een vervolgonderzoek.