Legionella in waterleiding HvU aan de Oudenoord 340 te Utrecht.

Trajcetum – In de waterleiding van het bestuursgebouw Oudenoord 340 is de legionellabacterie aangetrofffen. De leidingen zijn afgesloten. De bacterie werd woensdag 17 maart 2010 ontdekt tijdens het aansluiten van de vernieuwde waterleiding van Oudenoord 330 op het net van 340. ‘De omvang van de vervuiling is niet duidelijk en ook is niet bekend of deze tot besmetting heeft geleid’, staat in een bericht van de Stafdienst Bedrijfsvoering. Toiletten en pantrys zijn gesloten.

De kans op besmetting is volgens een woordvoerder klein omdat die vooral plaatsvindt via nevelvorming in bijvoorbeeld douches en niet via kranen. De leidingen worden zo snel mogelijk onderzocht. De toiletten en restauratieve voorzieningen op Oudenoord 370 zijn normaal te gebruiken. Deze vleugel heeft een eigen waterleiding. Die wordt voor de zekerheid ook onderzocht.

Een lichte besmetting met de legionellabacterie is ongevaarlijk en gaat vanzelf over. Bij de zware vorm kan longontsteking optreden. Bij klachten die lijken op griep of longontsteking wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.