Legionella Tandheelkunde lastig op te sporen

De bronnen van de legionellabesmetting in april bij Tandheelkunde en Farmacie van het UMCG waren lastig te vinden en het oplossen van de problemen duurde daardoor ook vrij lang. Dat blijkt uit een onderzoek van de arbo- en milieudienst van de Rijksuniversiteit Groningen.

Delen van Tandheelkunde en Farmacie moesten plotseling dicht nadat in drie gebouwen legionella in de waterleiding werd aangetroffen. Ondanks het schoonmaken van de leidingen bleef de bacterie terugkomen. Uiteindelijk bleek de bron te liggen in de tandartsunits van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Om herhaling te voorkomen zijn allerlei technische aanpassingen uitgevoerd. Ook werden alle douchemengkranen vervangen door automatisch spoelende kranen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er tijdens de crisis geen goede sturing was. Het was onduidelijk waar de verantwoordelijkheden van RUG en UMCG lagen: de RUG is eigenaar van de gebouwen, het UMCG de exploitant. Daarom adviseert de arbo- en milieudienst één centraal crisisteam in te stellen voor het gebouwencomplex. Uit het onderzoek blijkt dat bezoekers van de gebouwen geen gevaar liepen.

foto: Google Streetview
bron: oogtv.nl