legionellaveilig douchen is een must

Tapwatercirculatiesystemen: te lage retourtemperatuur. Wat nu?

Tapwatercirculatiesysteem met problemen? Zo kan het opgelost worden!

Zijn er problemen met tapwatercirculatiesystemen? Dan kan dit allerlei oorzaken hebben. Een foutieve aansluitvolgorde bijvoorbeeld. Een te lage retourtemperatuur. Of lucht in de warmwaterleidingen. In deze blogreeks zetten wij alle problemen voor u op een rij. Mét de bijbehorende adviezen natuurlijk! Vandaag deel 1 in de reeks: een te lage retourtemperatuur.

voorraadvat

De retourtemperatuur van het tapwatercirculatiesysteem is te laag.

Is de retourtemperatuur in het tapwatercirculatiesysteem te laag? Dan zijn er verschillende zaken waar u op moet letten. We zetten de belangrijkste adviezen op een rij.

  • Het water dat terugkomt in de boiler moet minimaal 60 graden zijn. Wij adviseren het boilerwater te verwarmen tot 65 graden. Niet hoger dan 67 graden: zo voorkomt u het ontstaan van kalk.
  • Maak altijd een waterleidingberekening. Uit de waterleidingberekening kunt u de juiste diameter voor de warmwaterleidingen halen. Afhankelijk van de gestelde eisen is de snelheid in warmwaterleidingen 1, 1,5 of 2 meter per seconde. Uit de berekening komen de juiste temperaturen per knooppunt.
  • Bij circulatieleidingen is de maximale snelheid 0,7 m/s en bij voorkeur niet lager dan 0,5 m/s.
  • Het werkpunt van de tapwatercirculatiepomp wordt ook uit de leidingberekening gehaald.
  • De circulatieleiding en de meecirculerende delen van de warmwaterleidingen moeten voorzien worden van isolatie. Isoleer  de leidingen naar toestellen niet.
  • De installatie moet ingeregeld worden. In blog 2 leest u meer over inregelen en energiebesparing.
  • Plaats tappunten met een langdurige, grote afname aan het begin van het systeem of met een eigen circulatiedeelring.
  • Tot slot kunnen de problemen ook te maken hebben met een foutieve aansluitvolgorde.

thermometer circulatiesystemen

Vragen over tapwatercirculatiesystemen?

Heeft u meer vragen over de retourtemperatuur van het tapwatercirculatiesysteem? Wilt u een maatwerkcursus? Bent u op zoek naar een lezing? Wij helpen u graag! Onze adviseurs hebben specifieke kennis op dit gebied. Neem contact met ons op

Internationale expertise

Onno Leever is expert op het gebied van tapwatercirculatiesystemen. Onno is mede-auteur van het hoofdstuk tapwatercirculatiesystemen  in Waterwerkblad 4.4A. Veel items uit deze blogreeks zijn opgenomen in dit Waterwerkblad. Onno heeft deze unieke kennis gedeeld bij een TVVL-congres. Later presenteerde Onno internationaal bij het CIB W062-congres. Deze vernieuwde inzichten over tapwatercirculatiesystemen zijn opgenomen in een deel van de opleiding waterleidingtechniek van TVVL die Onno jaarlijks geeft.

In blog 2 geven we adviezen voor het inregelen van tapwatercirculatiesystemen.