Inregelventielen

Inregelen van tapwatercirculatiesystemen. Zo doet u dat!

Inregelventielen

Problemen met het tapwatercirculatiesysteem komen vaak voor.

Maar het kan snel verholpen worden. In deze blogreeks zetten wij alle problemen voor u op een rij. Mét de bijbehorende adviezen natuurlijk! Bijvoorbeeld het inregelen van tapwatercirculatiesystemen. Vandaag deel 2 in de reeks: een slechte inregeling. 

Een inregelventiel vermindert energieverliezen en brengt de installatie in balans. Als er circulatiedeelringen zijn, moet elke deelring een eigen inregelventiel krijgen. In elke deelring moet de temperatuur goed zijn. Daarom heeft elke ring een thermometer nodig. Deze moet op minimaal 50 cm van de verzamelcirculatieleiding gemonteerd worden. Hoe zorgt u verder voor een goede inregeling?

Stappenplan probleemoplosser

  • Maak een waterleidingberekening van de installatie. Compleet met alle deelringen.
  • Er zijn twee manieren om inte regelen. De ene is handmatig. De andere thermostatisch. Over thermostatisch inregelen praten we in blog 3. Het handmatig inregelen doet u zo: u regelt de installatie in op basis van volumestroom of druk. De ander manier is, om de stand van het inregelventiel te berekenen. Het waterleidingberekeningsprogramma rekent de juiste stand voor u uit.
  • Stel de stand ventiel voor ventiel in.
  • Wacht na elke instelling een kwartier voordat u de temperaturen controleert.
  • Maak na het volledig inregelen een meetrapport.
  • Vanaf de oplevering zullen alle temperaturen van de circulatieleidingen wekelijks gecontroleerd moeten worden. Als de installatie goed in balans is, moet er nog twee maanden wekelijks worden gecontroleerd. Alle temperaturen moeten voldoen (60°C. of hoger). Daarna is maandelijkse controle voldoende. Dat staat in de ISSO-publicatie 55.1.

Vragen over het inregelen van tapwatercirculatiesystemen?

Meer lezen over water? Voorkom temperatuurwisselingen in tapwaterinstallaties. Heeft u andere vragen over het inregelen van het tapwatercirculatiesysteem? Wij helpen u graag! Onze adviseurs hebben specifieke kennis op dit gebied. Neem contact met ons op.

In blog 3 geven we adviezen voor het inregelen van thermostatische circulatieventielen.  

Terug naar blog 1.