Een correct ontwerp van thermostatische circulatieventielen regelt u zó

Blog3Bij problemen met het tapwatercirculatiesysteem zijn allerlei oorzaken aan te wijzen.

In deze blogreeks zetten wij alle problemen voor u op een rij. Mét de bijbehorende adviezen natuurlijk! Vandaag blog 3: het inregelen met thermostatische inregelventielen.

Thermostatische circulatieventielen (TCV’s) lopen dicht bij de ingestelde temperatuur. Daardoor ontstaat er over de deelringen die nog openstaan een grotere volumestroom. Tevens een hogere snelheid. Wilt u dit voorkomen? Kies dan voor een toerengeregelde tapwatercirculatiepomp. Neem een toerenregeling op druk, niet op basis van temperatuur. Het thermostatisch circulatieventiel is nooit geheel dicht – er zit bewust een kleine opening in.

Voorwaarden bij een ontwerp met thermostatische circulatieventielen.

Zet in de verste deelring geen thermostatische, maar een handinstelbare inregelafsluiter. Deze moet zo ingesteld zijn dat de minimale berekende volumestroom er doorheen gaat. Ook als alle andere deelringen openstaan. De instelling van het handinstelbare ventiel mag echter niet meer dan 0,7 meter per seconde snelheid in de deelring opleveren. Zelfs wanneer alle andere deelringen gesloten zijn. Daar komt nog bij dat er rekening gehouden moet worden met de minimale volumestroom van de toerengeregelde pomp. Ook moet het handventiel zo ver gesloten zijn dat er voldoende drukverschil is om de thermostatische inregelafsluiters goed te laten functioneren.

Thermostatisch circulatieventiel

 

Daarnaast adviseren wij u dit:
• gebruik de thermostatische inregelventielen niet als groepsafsluiter;
• ontwerp de thermostatische inregelafsluiters niet in de verzamelcirculatieleiding;
• monteer de thermostatische circulatieventielen niet in de laatste (verst gelegen) deelring;
• projecteer de thermostatische inregelafsluiters niet in serie;
• isoleer de thermostatische circulatieventielen niet met buisisolatie: want dan zijn de ventielen altijd warm en werken ze niet goed.

Fabrikanten leveren kant en klare isolatie bij thermostatische inregelafsluiters, zo geconstrueerd dat het ventiel isoleert terwijl de werking blijft. Deze prefabisolatie bestelt u direct bij de fabrikant.

Heeft u meer vragen over het inregelen van thermostatische inregelafsluiters? Wij helpen u graag! Onze adviseurs hebben specifieke kennis op dit gebied. Neem contact met ons op!

Veel tips van ons zijn na een lezing bij TVVL opgenomen in Waterwerkblad 4.4A. Onno Leever is lid van de NEN1006-commissie.

In blog 4 geven we adviezen voor de juiste aansluitvolgorde.

Terug naar blog 2.