Stijging legionellabesmettingen blijft raadsel

Het is onduidelijk waarom het aantal legionellapatiënten vorig jaar bijna is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn geen besmettingsbronnen gevonden die de stijging kunnen verklaren. Dat laat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (VVD) de Kamer weten.

In 2010 werden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 473 gevallen gemeld van legionellabesmetting, ook wel veteranenziekte genoemd. Een jaar eerder gebeurde dit 256 keer. Vooral in de zomer was er een opmerkelijke toename, vanaf oktober keerde het aantal meldingen weer terug naar het normale niveau.

Atsma schrijft dat er ook in de zomer van 2006 een grote toename was van het aantal besmettingen waarvoor moeilijk een oorzaak aan te wijzen is. Het nemen van maatregelen is daardoor moeilijk, stelt de staatssecretaris. Het RIVM voert momenteel een onderzoek uit om de legionellabacterie eerder te ontdekken.

In de bestrijding van legionella in leidingwaterinstallaties wordt lichte vooruitgang geboekt. Voldeed in 2009 nog 48 procent van de onderzochte locaties geheel of bijna aan de wettelijke eisen, vorig jaar gold dat voor 51 procent. Een van de eisen voor drinkwaterinstallaties is dat het water in leidingen altijd onder de 25 graden moet zijn.

Bron: nieuws.nl