Verkoop zonnepanelen stokt

De aankondiging dat de verkoop van zonnepanelen mogelijk onder het 6% BTW-tarief gaat vallen, levert direct een kopersstaking op bij particulieren.

Een kamermeerderheid heeft in het ‘wandelgangenakkoord’ besloten dat zonnepanelen onder het lage btw-tarief zouden gaan vallen. Uit een peiling van Meer Met Minder onder 70 bedrijven die zonnepanelen leveren, blijkt dat 65 procent aangeeft geen paneel meer te verkopen totdat de 6% BTW is ingevoerd. Bedrijven die aangesloten zijn bij Meer Met Minder en zonnepanelen verkopen, merken acuut het effect van een stagnerende markt door het aangekondigde 6% BTW-tarief, blijkt uit de peiling. “Logisch”, merkt algemeen directeur Chris Bruijnes op, “Zodra er een kans is dat de BTW wordt verlaagd van 19% naar 6%, is eenvoudig uit te rekenen wat dit scheelt op een investering van circa 6.000 euro. Dat gaat om honderden euro’s. Dus dan wacht je gewoon tot het zover is”. Diverse bedrijven melden dat op dit moment geen enkele order meer wordt afgerond.

300.000 woningbezitters willen zonnepanelen
Het bericht komt op het moment dat net bekend is geworden dat 300.000 woningbezitters overwegen op korte termijn zonnepanelen te laten plaatsen op hun dak. Een aantal dat nog veel hoger zou zijn als er meer duidelijkheid zou zijn over de investeringskosten, regelgeving en terugverdientijd. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van Uneto-VNI.
Woningeigenaren die overwegen zonnepanelen aan te schaffen doen dat om hun energierekening omlaag te brengen en uit zorg voor het milieu. De meest genoemde reden om geen zonnepanelen aan te schaffen die uit het onderzoek naar voren komt, zijn de verwachte investeringskosten. Gemiddeld denkt met dat de aanschafkosten van zonnepanelen in 11 jaar zijn terugverdiend met de besparing op energiekosten.

Solar Days 2012
Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van Solar Days, een landelijk evenement dat deze week aandacht vraagt voor de mogelijkheden van zonne-energie. Tot en met 13 mei worden bedrijven, overheden en particulieren nog geïnformeerd over het gebruik van de zon als belangrijke en aantrekkelijke energiebron. De organisatie van het landelijke evenement is in handen van Holland Solar, ODE, Agentschap NL en Uneto-VNI.

Bron: installatie.nl