Warmwater-circulatiesystemen, deel 2

Warmwater-circulatiesystemen, deel 2

Warmwater-circulatiesystemen enkelvoudig met toerengeregelde pomp

Het ontwerp en de realisatie van warmtapwatercirculatiesystemen roept vaak vragen op. Wat zijn de voor- en nadelen per systeem? Hoe voorkom je hoge energiekosten? En hoe ga je om met het warmteverlies in de praktijk als je dat vergelijkt met het warmteverlies waarvan uitgegaan is bij het ontwerp? In een blogreeks zetten we de 6 systemen voor u op een rij.

In deze tweede blog: het enkelvoudig warmwater-circulatiesysteem met toerengeregelde pomp op basis van watertemperatuur.

Dit systeem is energiebesparend vergeleken met hetzelfde systeem met een niet-toerengeregelde tapwatercirculatiepomp. De warmwaterleiding en de circulatieleiding hebben ook bij dit systeem geen aftakkingen. De circulatieleiding waar water doorheen stroomt als de pomp draait terwijl er niet getapt wordt, is het circulatiesysteem.

Kenmerken van dit systeem

  • Er zijn geen deelringen.
  • In dit schema is gebruikgemaakt van een toerengeregelde pomp. Zo garanderen we de vereiste retourtemperatuur van minimaal 60°C met toerenregeling op basis van temperatuur. Dit is anders dan de toerenregeling op druk. De regeling op druk is echter voor deze specifieke toepassing niet geschikt.

Zo werkt het

De toerengeregelde pomp, geregeld op temperatuur, kunt u zo instellen dat de retourtemperatuur de vereiste minimale temperatuur van 60°C heeft.

Warmwater-circulatiesystemen, enkelvoudig met toerengeregelde pomp

Voordelen van dit systeem

  • Inregelen is niet nodig, want de toerengeregelde pomp waakt over de ingestelde temperatuur.
  • Het is dan ook een systeem wat energiebesparend is ten opzichte van hetzelfde systeem met een niet-toerengeregelde tapwatercirculatiepomp.
  • Het systeem bespaart energie. De pomp verbruikt minder stroom, omdat het aantal toeren regelmatig afneemt. Er wordt dan ook minder water rondgepompt, waardoor er ook minder thermische afkoeling is.

Nadelen van dit systeem

Installatie heeft hogere realisatiekosten ten opzichte van het vorige systeem.

Benieuwd naar de andere warmwater-circulatiesystemen?

In de volgende blog in deze reeks leest u alles over het warmwater-circulatiesysteem met deelringen en een regeling met statische inregelventielen en pomp zonder toerenregeling.

Wij helpen u graag bij het ontwerpen van warmwatercirculatiesystemen of bij het oplossen van problemen bij dit soort installaties. Neem direct contact met ons op! Bel 030 293 15 15 of mail
info@leever.nl