Warmwater-circulatiesystemen deel 1

Warmwater-circulatiesystemen deel 1

Warmwater-circulatiesystemen enkelvoudig met pomp zonder toerenregeling

Het ontwerp en de realisatie van warmtapwatercirculatiesystemen roept vaak vragen op. Wat zijn de voor- en nadelen per systeem? Hoe voorkom je hoge energiekosten? En hoe ga je om met het warmteverlies in de praktijk als je dat vergelijkt met het warmteverlies waarvan uitgegaan is bij het ontwerp? In een blogreeks zetten we de 6 systemen voor u op een rij.

In deze eerste blog: het enkelvoudig warmwater-circulatiesysteem met pomp zonder toerenregeling.

Dit is het meest eenvoudige systeem, waarbij de warmwaterleiding en de circulatieleiding geen aftakkingen hebben. De circulatieleiding waar water doorheen stroomt als de pomp draait terwijl er niet getapt wordt is het circulatiesysteem. Er zijn dus geen deelringen.

Warmwater-circulatiesystemen enkelvoudig met pomp zonder toerenregeling

Voordelen van dit systeem

 Inregelen is simpel. Bijvoorbeeld met een tapwatercirculatiepomp waar het werkpunt exact ingesteld kan worden.

  • Bij een pomp met één of meerdere vaste standen kunt u naregelen met een statisch inregelventiel. Dit is dus een ventiel dat u handmatig instelt.
  • Het is mogelijk om de volumestroom te kunnen meten. Wij adviseren dit ook. Controle op de retourtemperatuur van minimaal 60°C. is altijd leidend bij het inregelen.

Nadelen van dit systeem

Dit systeem heeft geen enkele energiebesparende techniek. Het is dus het minst duurzame systeem.

Benieuwd naar de andere warmwater-circulatiesystemen?

In de volgende blog in deze reeks leest u alles over het enkelvoudig warmwater-circulatiesysteem met toerengeregelde pomp op basis van watertemperatuur.

Wij helpen u graag bij het ontwerpen van warmwatercirculatiesystemen of bij het oplossen van problemen bij dit soort installaties. Neem direct contact met ons op! Bel 030 293 15 15 of mail
info@leever.nl