Warmwater-circulatiesystemen, deel 5

Warmwater-circulatiesystemen deel 5

Warmwater-circulatiesystemen systeem met deelringen, met een statisch én een thermostatisch inregelventiel per deelring

Het ontwerp en de realisatie van warmtapwatercirculatiesystemen roept vaak vragen op. Wat zijn de voor- en nadelen per systeem? Hoe voorkom je hoge energiekosten? En hoe ga je om met het warmteverlies in de praktijk als je dat vergelijkt met het warmteverlies waarvan uitgegaan is bij het ontwerp? In een blogreeks zetten we de 6 systemen voor u op een rij.

In deze vijfde blog: het warmwater-circulatiesysteem met deelringen en een statisch en een thermostatisch inregelventiel per deelring.

Dit is in van alle circulatiesysteemconcepten een relatief energiezuinig systeem dat snel in balans is. In dit systeem regelt de pomp de toeren op basis van druk. De hoofdwarmwaterleidingen hebben aftakkingen. Langs de aftakkingen liggen (verzamel)recirculatieleidingen. Het systeem heeft deelringen.

Warmwater-circulatiesystemen systeem met deelringen, met een statisch én een thermostatisch inregelventiel per deelring

Kenmerken van dit systeem

Het is noodzakelijk om deelringen in te regelen. De watertemperatuur aan het eind van elke ring moet minimaal 60°C zijn. De temperatuur is in werkelijkheid hoger, omdat de minimale temperatuur van de hoofdcirculatieleiding, die tot op de warmtapwaterbereider reikt, ook minimaal 60°C moet zijn.

Zo werkt het

  • Het inregelen van deze deelringen is statisch, met een thermostatische naregeling in elke deelring. U regelt het systeem handmatig in. Hierdoor is het systeem snel in balans.
  • De thermostatische inregelventielen staan in elke deelring in serie met de statische inregelventielen. Dankzij deze inregelventielen kunt u finetunen. Dat zorgt voor energiebesparing.
  • Met een toerengeregelde tapwatercirculatiepomp voorkomt u dat er een grotere volumestroom en een hogere snelheid ontstaat over de nog openstaande deelringen. Bij zo’n pomp gaat het om een toerenregeling op druk, niet op basis van temperatuur.
  • De instelstanden van de statische inregelventielen kunt u berekenen. Finetunen hoeft niet handmatig: dat is namelijk de functie van de thermostatische ventielen. De thermostatische inregelventielen stelt u in op de berekende temperatuur aan het einde van de deelring.
  • Thermostatische inregelafsluiters sluiten nooit helemaal. Het ‘dichtlopen’ van thermostatische inregelafsluiters gebeurt op basis van de ingestelde temperatuur. Daarbij is het belangrijk dat de temperatuurinstelling zo is, dat bij de berekende temperatuur het ventiel gesloten is. Er bestaan trouwens ook ventielen die bij de ingestelde temperatuur pas beginnen met dichtlopen. De werkelijke instelling is hierdoor 2 tot 5 graden hoger. Het gevolg hiervan is onbalans in de installatie.
  • Thermostatische inregelventielen moet u minimaal 50 cm voor de koppeling van de deelring op de circulatieverzamelleiding monteren. De voeler in het ventiel neemt op die manier de juiste temperatuur waar, omdat er geen beïnvloeding is door de temperatuur in de hoofd- of verzamelcirculatieleiding.

Voordelen van dit systeem

  • U bespaart energie in relatie tot eerder omschreven circulatiesysteemconcepten. Volumestromen worden geknepen als in deelringen de verlangde temperatuur bereikt is. Een thermostatisch circulatieventiel sluit namelijk nooit helemaal, om een minimale doorstroming te garanderen.
  • Ook verbruikt het systeem minder stroom omdat de toerengeregelde pomp in toeren afneemt wanneer deelringen geknepen worden.
  • U kunt inregelen terwijl er getapt wordt. Dat kan niet bij een systeem met alleen statische ventielen.
  • De installatie is snel in balans.
  • U kunt in dit systeem ventielen toepassen met een mogelijkheid voor thermische desinfectie. Dit zijn thermostatische circulatieventielen die verder openen bij een hogere temperatuur om de standtijd voor desinfectie te kunnen garanderen.

Nadelen van dit systeem

Het systeem heeft één nadeel: u moet statische én thermostatische ventielen aanschaffen en monteren. Ook moet u beide soorten ventielen onderhouden en beheren.

Benieuwd naar de andere warmwater-circulatiesystemen?

In de volgende en laatste blog in deze reeks leest u alles over het warmwater-circulatiesysteem met deelringen en een regeling met motorbediende ventielen met een minimale temperatuur als setpoint.

Wij helpen u graag bij het ontwerpen van warmwatercirculatiesystemen of bij het oplossen van problemen bij dit soort installaties. Neem direct contact met ons op! Bel 030 293 15 15 of mail
info@leever.nl