Derde keer: gevaarlijke bacterie in Floraparkbad Amsterdam

Buurtleven.nl – In sommige waterleidingen van het Floraparkbad in Noord zit de legionella-bacterie. Deze bacterie is gevaarlijk voor mensen. De douches en de sauna zijn voorlopig dicht. De rest van het zwembad is veilig.Het is niet voor de eerste keer dat het zwembad de leidingen grondig moet aanpakken om de bacterie te vernietigen. Ook in 2006 en 2008 was het raak. 

Maatregelen genomen – toch bacterie

Dat het zwembad nu weer besmet is, is een grote teleurstelling. “We hadden al zoveel maatregelen genomen en dan blijkt opeens dat de bacterie er wéér is,” zegt Mark Vlar, adviseur van het zwembad.

Douches en sauna dicht
Mark denkt dat tijdens onderhoud aan oude leidingen de besmetting is ontstaan. Niemand is nog besmet geraakt. De ontdekking werd gedaan tijdens een gewone controle. De bacterie bleek in de douches en de whirlpool bij de sauna te zitten. Zowel de douches als de sauna zijn nu afgesloten.

Kokend water
“We spuiten nu de buizen schoon met kokend water, waardoor de bacterie gedood wordt.” Na de ontdekking zijn meteen de basisscholen ingelicht. Ook bezoekers van het zwembad krijgen informatie.

Geen gevaar voor zwemmers
Vlaar heeft niet gemerkt dat mensen het zwembad mijden. “Er kan gewoon gezwommen worden”, vertelt hij. “In het water zit chloor en daar kan de bacterie niet tegen.”

Opmerking van Leever B.V.

Bij dit soort problemen moet de oorzaak weggenomen worden. En niet alleen het gevolg. Een onderdeel ervan is een nieuwe risico-analyse en een nieuw beheersplan. De directie van zo’n zwembad kan zich laten ondersteunen door een bedrijf als Leever Legionellapreventie. De technische dienst van het zwembad voert de werkzaamheden uit die in het beheersplan staan. Ook is dat uit te besteden. Periodiek komt een inspecteur van Leever B.V. het beheersplan controleren. Eén keer per jaar brengt een adviseur van Leever B.V. de directie op de hoogte van de stand van zaken omtrent de legionellapreventie. Als alles volgens plan en afspraak verloopt, geeft Leever B.V. het Legionellaveiligheidscertificaat af.