Afgifte middels ventilatorconvectoren

Hoe kunnen wij u helpen?

ventilatorconvectoren

Ventilatorconvectoren, ook wel fancoils genoemd, komen in verschillende uitvoeringen voor. Deze ventilatorconvectoren komen meestal voor als units met directe verdamping: als transportmedium wordt koudemiddel toegepast. Systemen kunnen variëren van splitunit-airconditioners tot en met VRV systemen waarbij één compressiekoelmachine tot circa twintig binnenunits van koude voorziet. Een splitunit bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Als energiedrager wordt een koudemiddel toegepast dat verdampt in de binnenunit en condenseert in de buitenunit.

Linktip » Waarom een temperatuuroverschrijdingsberekening?

Een VRV-systeem (Variable Refrigerant Volume) bestaat uit één centrale buitenunit die door middel van een leidingsysteem is verbonden met meerdere binnenunits. Als energiedrager wordt in dit geval een koudemiddel toegepast dat verdampt (koelbedrijf) in de binnenunits. Met dit systeem is het mogelijk gelijktijdig te verwarmen en te koelen in verschillende vertrekken.

» Prijs indicatie voor een TO-berekening

» Vraag direct een offerte aan voor een temperatuuroverschrijdingsberekening

Watervoerende ventilatorconvectoren zijn verkrijgbaar in wand- en plafondmodellen. In dit geval worden radiatoren vervangen door ventilatorconvectoren. De ventilatorconvector zuigt lucht uit de ruimte aan, koelt deze en blaast deze weer in. Het is ook mogelijk in plaats van binnenlucht (recirculatie) verse buitenlucht aan te zuigen door middel van een geveldoorvoer. De ventilatorconvector kan ook worden ingezet om lokaal de ventilatie te verbeteren. De distributie van de koude vindt plaats door middel van dampdicht geïsoleerde, watervoerende leidingen. Er dient dus naast het cv-net een extra leidingnet te worden aangelegd. Tevens moeten elektrische aansluitingen en condenswaterafvoeren worden opgenomen.

Voordelen

+ Individuele ruimteregeling mogelijk.
+ De lucht wordt niet alleen gekoeld maar ook gedroogd. Hierdoor kunnen personen gemakkelijker warmte middels transpiratie afvoeren.
+ Grotere vermogens mogelijk.
+ Zeer breed toepasbaar.

Nadelen

– Grotere kans op tocht door lage luchttemperaturen in combinatie met hogere luchtsnelheden.
– Geluidsproductie in de ruimte.
– Lucht wordt snel te droog.
– Grotere lucht(stof)verplaatsing in de ruimte.
– Regelmatig onderhoud aan filters nodig.

© Copyright 2023 - Leever Installatie Adviseurs B.V.