Legionella in het Floraparkbad

2 maart – Gemeente Amsterdam | Er is legionella gevonden in het Floraparkbad. Op 18 februari 2010 is er een watermonster genomen bij een reguliere controle waaruit nu blijkt dat er legionella is in de douches en een whirlpool in de saunaruimte.

Maatregelen
De douche-unit en sauna is onmiddellijk gesloten en er is een melding gedaan bij de GG&GD en het Ministerie van VROM. Ook zijn de basisscholen geïnformeerd en krijgen bezoekers bij de balie van het zwembad een [~] informatiefolder van het Ministerie van VROM.

Momenteel worden alle noodzakelijke maatregelen uitgevoerd om de besmetting te verwijderen. Dat houdt onder meer in het thermisch desinfecteren van alle leidingen. Gedurende deze periode zijn de douches en sauna buiten gebruik. 

Zwembad en bubbelbaden zijn schoon
Het zwemwater en het water van de bubbelbaden is gechloord wat de bacterie doodt. Hier kan gewoon gebruik van worden gemaakt. 

Wat is legionella?
Legionella besmetting kan plaatsvinden via inademing van waterdamp die ontstaat tijdens het douchen. Het drinken van het water is niet gevaarlijk. De ziekte is niet besmettelijk. Besmetting met legionella kan leiden tot griepachtige verschijnselen (lichte vorm) of een zware vorm van longontsteking. De klachten bij de lichte vorm gaan vanzelf over. De zware vorm is goed te behandelen met antibiotica. Neem bij klachten contact met de huisarts op. 

Vragen
We kunnen ons voorstellen dat er momenteel veel vragen bij u opkomen. De folder en website van het Ministerie van VROM geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben kunt u contact opnemen met het management van het Floraparkbad of met de GG&GD. U kunt hiervoor bellen met:

Mark Vlaar, adviseur afdeling Sport, tel. 020 435 2135
Afdeling legionella beheersing GG&GD,  tel. 020 555 5581.
 
Opmerking van Leever B.V. ;
Dit was niet de eerste keer. In 2006 was ook al een overschrijding. Ga voor een deugdelijke, duurzame aanpak. Wij geven een legionellaveiligheidscertificaat af: https://www.leever.nl/legionella/uw-zorg/recreatie/