Legionella beheersplan

Spuisystemen: is een circulatiesysteem de verbeterde versie?

Is een circulatiesysteem voor koudwater de verbeterde versie van spuisystemen? 

Is een gekoeld koudtapwatercirculatiesysteem de ultieme oplossing tegen “waterverspilling”? Verspilling die ontstaat door spuisystemen? Is het systeem ook veilig? Denk jij met ons mee?

Dit is deel 1 van een reeks die bestaat uit 6 blogs over circulatiesystemen voor gekoeld drinkwater.

Spuisystemen

Wat zijn spuisystemen?

Er  lopen in uittapleidingen in vertrekken met temperaturen boven de 25°C. Dan voldoet het niet meer aan de NEN 1006. Want het water in de waterleidingen kan  oplopen tot boven de 25°C.

De oplossing kan zijn om temperatuurvoelers te plaatsen. Bij overschrijding van het setpoint gaat er een signaal naar een spuiklep. Deze loost water totdat de watertemperatuur weer 25°C of lager is.

Is spuien verspilling?

Het spuiwater loost op de afvoerinstallatie. Het afgevoerde water is geen verspilling. Omdat er gezondheid mee gegarandeerd is.

Hoe mooi is het als het spuiwater hergebruikt wordt! Of dat er helemaal geen spuiing meer nodig is. Met een koudtapwatercirculatiesysteem wordt er niet of minder water geloosd. In dit systeem wordt het water met een platenwisselaar gekoeld.

Als je in plaats van spuisystemen kiest voor circu;atiesystemen, dan heb je een circulatiepomp nodig.

Wat is een circulatiesysteem voor gekoeld koudwater?

Voor het recirculeren van koudwater is er een vat nodig of een platenwisselaar, aangesloten op een koelsysteem. Met behulp van een thermostaat en een temperatuurregeling koelt het water in een vat. Tot bijvoorbeeld 15°C. De leidingen die voorheen spuileidingen zouden zijn, koelen nu via een platenwisselaar. Het systeem is zo ontworpen dat de retourtemperatuur onder de 20°C. is. Het gekoelde tapwater gaat terug de tapwaterinstallatie in. Met behulp van een tapwatercirculatiepomp circuleert het water. Ook als er geen afname is bij tapkranen. Er ontstaat een koudtapwatercirculatiesysteem. Ongeveer zoals we een warmtapwatercirculatiesysteem kennen.

Bestaat het al?

We zagen al een systeem op de VSK en op de ISH.

Denk jij mee?

Wij hebben het systeem bestudeerd. We omschreven wat goed lijkt en waar wij twijfels hebben. Maar ook waar wij vragen hebben. In de hoop dat jij met ons wil meedenken!

In deel 2 omschrijven we de voor- en nadelen. En we vragen ons af of er ook dilemma’s zijn.

 

Er is ook een blogreeks over warmtapwatercirculatiesystemen.