Waterinstallatie in Parijs

Wat is een weekend Parijs toch geweldig! Zelfs in het hotel heb ik genoten. Want de waterinstallatie was met de franse slag gemaakt. Zo kwam er eerst lucht uit de warmwaterleidingen. Ik stond al met mijn standaard antwoorden klaar;

  • een luchtafscheider
  • tapwatercirculatiepomp vertikaal met stroomrichting omhoog
  • snelheid in circulatieleidingen tussen de 0,5 en 0,7 meter per seconde
  • een lage druk in de warmwaterinstallatie

Maar ik spreek niet voldoende Frans om dit uit te leggen.

Onder de douche bleef ik continu aan de mengkraan draaien. Ik leek wel een stuurman! Ik zag al voor me dat de warmwaterleiding kriskras door het gebouw loopt. Om de circulatieleiding zo kort mogelijk te houden en niet te hoeven inregelen. Met als gevolg fluctuaties in de gebruiksdrukken van warm- en koudwater. Een mooie oplossing zou een thermostatisch mengtoestel zijn. Maar ook dan zou de mengtemperatuur niet nauwkeurig blijven. En waarschijnlijk meer dan 2 graden afwijken omdat de maximale drukverliesverhouding overschreden wordt. Het mooiste resultaat zou bereikt zijn wanneer de druk bij de kranen overal tussen de 100 en 300 kPa zou blijven.

Voor de verwarming was door de franse installateurs een mooie oplossing bedacht. Onze kamer zat bovenin en op de hoek. De radiatoren werden niet goed warm. Hoogst waarschijnlijk omdat er niet of niet goed ingeregeld is. Een elektrische radiator er bij zorgde toch voor voldoende warmte!
Eén radiator was met de thermostatische radiatorkraan ingebouwd. Het thermostatische radiatorventiel had geen voeler op afstand. De kraan stand dan ook steeds op 5. Ondanks dat alles oud was, was deze kraan nieuw. Waarschijnlijk hebben ze gedacht dat de kraan defect was.
Ik verheug me al op mijn volgend trip naar Parijs!