Alles over waterleidingberekeningen

Uw waterleidingberekeningen kunt u aan ons uitbesteden. Wij maken de installatieberekeningen met het VABI VA109-programma. Hiermee berekenen wij de leidingdiameters voor;

  • Koudwaterleidingen
  • Warmwaterleidingden
  • Circulatieleidingen met deelringen
  • Mengwaterleidingen
  • Transportleidingen

Uit de leidingberekening komt ook het werkpunt voor het bepalen van drukverhoger, ook wel hydrofoor genoemd. Dankzij verhogen van druk komt water ook uit tappunten in hoge gebouwen.

» Vraag direct een offerte aan voor een waterleidingberekening

Klik hier voor een voorbeeld van een waterleidingberekening gemaakt door Leever B.V.

Circulatieleidingberekening

De circulatieleidingberekening is een apart hoofdstuk in de berekening. Bij het invoeren houden wij rekening met de juiste stroomrichting in combinatie met de aansluitvolgorde. Een foutieve aansluitvolgorde leidt tot problemen in circulatieleidingen. Het debiet en de benodigde druk wordt apart berekend. Hiermee kan de tapwatercirculatiepomp geselecteerd worden.

Een temperatuur van 60 graden of hoger

Wij berekenen de leidingen en de pomp dusdanig dat de retourtemperatuur hoger blijft dan 60°C. Een temperatuur van 60 graden of hoger is vereist vanwege legionellapreventie. Hogere temperature in circulatiesystemen mogen ook. Bij voorkeur niet boven de 65° Celsius. Een temperatuurverschil (delta T) van 5 Kelvin bij een stroomsnelheid van 0,5 tot 0,7 meter per seconde is ideaal.

Waterinstallatie inregelen

Een installatie met deelringen zal ingeregeld moeten worden. Uit de berekening kunnen de in te stellen waterdebieten gehaald worden. Deze zullen ingesteld moeten worden op de inregelafsluiters. Wij hebben een instructieblad over inregelen. Het is in bepaalde gevallen mogelijk om thermostatische circulatieventielen toe te passen. Het vergemakkelijkt inregelen en het is goed voor de energiebesparing.

Wat is een waterleidingberekening?

Waterleidingberekeningen worden dagelijks door ons gemaakt. Want ze zijn nodig bij het calculeren en tekenen van projecten. Met waterleidingberekeningen wordt uitgerekend welke leidingdiameters er nodig zijn bij een bepaalde druk. Dat kan de druk zijn die door het waterleidingbedrijf wordt geleverd (veelal 200 kPa). Of aangevuld met een drukverhoger.

Uit de uitdraai van de waterleidingberekening valt te lezen;

  • leiding dimensionering voor op tekening
  • volumestroom totaal en per leidingdeel
  • snelheid per leidingdeel
  • materiaalstaat, eventueel met isolatie
  • benodigde druk van de waterinstallatie
  • volumestroom van het tapwatercirculatiesysteem
  • de nodigde opvoerhoogte van het warmwatercirculatiesysteem

Linktip » Waarom een waterleidingberekening?

q√n-methode of rekenregels die volgen uit Simdeum

Berekeningen kunnen gemaakt worden volgens de q√n-methode. Tevens ook met de rekenregels die volgen uit Simdeum. Wij leggen graag deze rekenregels uit. Het voordeel van deze rekenregels is dat de leidingdiameters kleiner kunnen. Dus er kan goedkoper gebouwd worden. En de leidingen blijven inwendig schoner.

Vaak gestelde vragen

Bij tapwatercirculatiesystemen zijn drie vragen vaak gesteld;

  • Mag ik alleen roodkoperen leidingen gebruiken? Het antwoord is nee. In bepaalde gevallen mag ook kunststof gebruikt worden.
  • Kan ik om inregelen te voorkomen beter de warmwatercirculatieleidingen uit één ring laten bestaan? Ook hier is het antwoord nee. Om geen te groot drukverschil op mengkranen te krijgen.
  • Wat is het energieverbruik van een tapwatercirculatiesysteem? U kun tons de energieberekening laten maken.

Dit zijn korte antwoorden. Voor meer uitleg kunt u ons bellen: 0302931515 of een terugbelverzoek (link maken)zenden.
Wilt u een boilerinhoudberekening of een Qmax-berekening laten maken? Deze berekeningen kunt u gerust aan ons uitbesteden.

Linktip » Voorkom temperatuurwisselingen in tapwaterinstallaties

Thermostatisch circulatieventiel

Qmax-berekening

Met een Qmax-berekening wordt het maximum momentvolumestroom berekend voor waterinstallaties. Deze uitkomst is nodig om een wateraansluiting aan te vragen. U kunt het debiet zelf berekenen in het onderstaande berekeningsprogramma.

Het programma is alleen geschikt voor:

  • Woningen (geen appartementen complexen)

  • Kantoorgebouwen (tot 20 medewerkers)

Bij andere toepassingen kan de volumestroom behoorlijk lager liggen vanwege de SIMDEUM rekenregels. Het debiet kan ook flink hoger uitvallen vanwege grote verbruikstoestellen of een hoge gebruiksfrequentie. U kunt alle Qmax-berekeningen aan ons uitbesteden.

Uit een waterleidingberekening kan vaak ook een Qmax gehaald worden. Een waterleidingberekening heeft echter het voordeel dat de diameters en de benodigde druk berekend worden.

Bereken uw Qmax online

Omschrijving tappunt stk x TE SE = Σ TE Σ SE
Closetstortbak x = 0.00 0.00
Wastafelkraan x = 0.00 0.00
Wastafelmengkraan x = 0.00 0.00
Douchemengkraan x = 0.00 0.00
Bidetmengkraan x = 0.00 0.00
Keukenmengkraan x = 0.00 0.00
Badmengkraan x = 0.00 0.00
Tapkraan ½” x = 0.00 0.00
Tapkraan ¾” x = 0.00 0.00
Tapkraan 1″ x = 0.00 0.00
Toiletspoelkraan x = 0.00 0.00
Urinoirspoelkraan x = 0.00 0.00
Totaal = 0.00 0.00
Volumestroom continu verbruik (CV) = l/s
Aantal brandslanghaspels = stk

Leever BV is niet aansprakelijk voor foutieve uitkomsten. Verbeterpunten kunt u aan ons doorgeven, door contact met ons op te nemen.